top of page

Ben jij ook 'Invictus'

Sylvia Torn

22 jun. 2022

In principe zijn alle antwoorden al in jou aanwezig zijn. Maar soms kunnen we er (even) niet meer zo goed bij. Of dat nou persoonlijk, zakelijk of een combinatie van deze twee betreft maakt niet uit. Hoe krijg jij (weer) de regie en ben jij ‘Invictus’

Op weg naar de zomer staan er weer volop sportwedstrijden, kampioenschappen en toernooien op de planning. Sporters zijn een prachtig voorbeeld van wat je met inzet, passie en drive kan bereiken.


Soms met sprongen vooruit, maar ook regelmatig een paar stappen terug. Of soms nog wat meer terugval, wat de plannen en planning goed kan verstoren. Maar als het lukt om je doel te bereiken of als je met de kampioensbeker naar huis gaat dan voel je je (voor even) onoverwinnelijk.


Pas las ik het gedicht ‘Invictus’ wat onoverwinnelijk betekent. Vooral de laatste zinnen zijn mij bijgebleven: “Het doet er niet toe hoe nauw de poort is, hoe belast met straffen de boekrol, ik ben de meester van mijn lot: ik ben de aanvoerder van mijn ziel”.

Wij staan allemaal wel eens voor uitdagingen. Groot of klein maakt dan niet uit. Wat de aanleiding ook is. Als we de oplossing en antwoorden niet kunnen vinden, met iets stoeien wat ons maar bezig blijft houden of niet weten wat we precies willen.

Ik maak in mijn coaching vaak gebruik van ‘Paultje en het paarse krijtje’. Een kinderboek, maar dat vertelt het verhaal vaak zo duidelijk. Paultje gaat op avontuur en neemt alleen een paars krijtje mee. Als hij voor vragen of uitdagingen komt te staan, tekent hij met zijn krijtje een oplossing. Soms werkt dat prima en soms ook helemaal niet. Soms vindt hij hele handige hulpbronnen, maar andere keren zijn die niet voorhanden. Aan het eind van het verhaal ziet Paultje de (echte) oplossing. En zo werkt het ook in de praktijk. Meestal ga je het inderdaad pas zien als je het door hebt.

Ik ga er in mijn coaching vanuit dat alle antwoorden al in jou aanwezig zijn. Maar soms kunnen we er (even) niet meer zo goed bij. Of dat nou persoonlijk, zakelijk of een combinatie van deze twee betreft maakt niet uit. Met jouw paarse krijtje in handen heb jij (weer) de regie en ben ook jij ‘Invictus’.
bottom of page